Blog

Mutlu Çocuk Gelişimi İçin Öneriler


Çocukların ileriki yaşlarda nasıl insan olacağının, temellerinin atıldığı ilk yıllarda sanat ve sporun önemi büyük. Hepimiz isteriz ki, çocuklarımızın hayatlarında spor, müzik ve resim olsun, bu etkinliklerin sunduğu fırsatlardan çocuklarımız yararlansınlar. Çocukların resim, müzik veya sporla ilgilenmeleri onlara birçok fayda sağlar.

Okul öncesi dönemlerde çok yönlü sanat eğitimi ve spor ile ilgilenen çocukların dış dünyaya bakış açıları değişmektedir. Sanat ile uğraşmak ve spor yapmak çocukların özgün düşünmesini, özgüveninin artmasını, daha üretken olmasını, çevresini olumlu yönde değiştirmeye çalışmasını, farkındalığını, çok yönlü düşünmesini ve problem çözme becerilerini geliştirmesini sağlar.

Çocukların sağlıklı bir gelişim süreci yaşaması için doğduğu andan itibaren görsel ve işitsel sanatlarla, vücut esneklik ve koordinasyonla ilişki içerisinde olması gerekmektedir. Küçük yaşta spor ve sanatla tanışmanın farkındalığını, çocuk kendini daha iyi ifade etmeye başladığında, gözle görülebilecek derecede dikkat çekecektir.

Erken çocukluk eğitiminin en önemli amacı sağlıklı bir beden kazanmak ve hayal gücünün eğitimidir. Bu yüzden ilk 6 yaşta sanat eğitimi ve spor eğitimi birey açısından vazgeçilmezdir. Anaokulu çocukların duygu ve düşüncelerini rahatlıkla ifade edebilecekleri ortamı ve malzemeleri temin edebilecekleri yerdir. Okul öncesi sanat ve spor eğitimini almaya başlamış bir çocuk büyüdüğünde simgeleri ve hareketleri daha hızlı ve doğru algılar.

Çocuklar için oluşturulan bu gelişim ortamları sadece anaokulunda değil aile içinde de sağlanmalıdır. Çocukların özgürlük alanları ne kadar geliştirilirse çocuklar o kadar yaratıcı olacaklardır. Üretken ve gelişken nesiller yetiştirmek için çocukların sanat ve sporla olan ilişkilerinin sürdürülebilir olması oldukça önemlidir.

Mutlu çocuk gelişimi için ipuçları;
  • Çocuklara evin bir yerinde karalama duvarı ayrılabilir veya oluşturulabilir,
  • Eski kullanılmayan eşyaları farklı şekillerde birleştirmeleri hayal güçlerini geliştirebilir,
  • Mutfak eşyalarını (tencere-kaşık vb.) enstrüman aleti olarak kullanabilirler,
  • Sandalye, ip, pet şişe gibi birçok eşya ile evde oyun parkuru oluşturulup hem beden sağlığı hem de hayal güçleri kuvvetlenebilir,
  • Çocukların evde eşyaları dağıtması, eşyaların yerini değiştirmesine uyanık kaldığı sürece izin verilmelidir. Çünkü bu durum aslında çocukların kendi hayalinde kurduğu o ortamı yaşadıklarını alana yansıttıklarını göstermeye çalışma tarzlarıdır.
  • Çocuklara uygun konser, tiyatro ve spor alanlarına götürülmeleri hem çocuğun gelişimini etkilerken hem de anne ve baba ile arasında hayal gücünde bir bağ kurmaya yardımcı olacaktır.
  • Belirli saatlerde çocuklara uygun müzikler dinlenmesi, konsantrasyonunun artmasını, müzik içerisinde bulunan cümlelerin doğru algılanması ve ayırt edilmesi çocuk gelişim evreleri ile paralellik göstermektedir.

En önemlisi çocukların kendi benliğini bulması, yeteneklerini kendilerinin keşfetmeleri ve kendileri için doğru olanı zorlanmadan seçebilmelerini sağlamaktadır.