Hergün Daha İyiye

Bilişim ve Sanat

Bilişim ve Sanat

Tarihsel süreçte insanlık, enerji kaynaklarındaki ve iletişim araçlarındaki değişime bağlı olarak dönüşümler yaşamıştır. Hayvan gücünden faydalanmaktan, kömüre dayalı buhar gücüne, petrole dayalı motor gücünden elektriğe enerji kaynaklarındaki değişim bireylerin ve toplumların sosyal ve ekonomik hayatlarında köklü değişikliklere neden olmuştur. Benzer şekilde, başta tren yollarına paralel giden telgrafdan, daha geniş alanlara erişim sağlayan kablolu telefona, radyoya, televizyona, faks makinesine, çağrı cihazına, cep telefonuna ve son olarak internetine iletişim araçları sosyal yapıların ve ekonomilerin davranışlarında köklü değişikliklere neden oldu.

Şimdi de bilişim teknolojilerindeki inanılmaz gelişmeler, 3D ve hatta 4D yazıcılar, insansız hava ve kara araçları ve Almanların isimlendirmesiyle Sanayi 4.0 insanlık tarihinin bilindik en eski güç kaynağı "kaslarımıza" olan ihtiyacı minimize etmek üzere. Birçok iş alanında insana fiziki olarak ihtiyacı sıfırlayan veya azaltan bir döneme giriyoruz. Rutinleri tanımlanabilen hemen her meslek üretimi ve hizmeti robotlara, akıllı cihazlara ve yazılımlara bırakmaya başladı. Bu alanda çalışan düşünür ve yazarlar gelişmeleri "yıkıcı teknolojiler çağı" olarak adlandırmaktadır.

Tarih boyunca ortaya çıkan ve "emek" kavramının değişmesine neden olan teknolojilere karşı direniş gösterebilen ve hatta bu durumu avantaja çevirebilen toplumlar, bu değişimin gerektirdiği yeni bilgi ve beceri setlerini yeni nesillerine en hızlı şekilde aktarabilenler olmuştur.

Bilişim Garajı online platformunda öğrencilerimize sağladığımız "bilgisayar kodlama", "üç boyutlu tasarım", "elektronik tasarım/akıllı cihaz geliştirme", "girişimcilik" vb. eğitimler, dünyada emek alanında meydana gelen köklü değişikliklere karşı çocuklarımızın ihtiyaç duyacakları yeni temel becerileri kazanmasını hedeflemektedir. Bu teknik beceriler sayesinde öğrencilerimiz, bilimin, teknolojinin, inovasyonun ve sanatın en temel ustalaşma yöntemi olan "deneme-yanılma-tekrar denemeyi" sonsuz defa uygulama şansı olacak.

Öğrencilerimiz bilişim derslerinde kazanacakları "bilişimle üretim" ve "hayal ettiklerini cihazlara yaptırabilme" becerileri sayesinde Matematik ve Fen Bilimleri gibi ilerleyen yıllardaki eğitim hayatlarında öğrenecekleri kuramsal bilgileri uygulamaya dönüştürme fırsatını da yakalamış olacaklardır.

Onlara defalarca deneme-yanılma fırsatı vererek "hayallerini ete-kemiğe büründürme" şansını verecek olan bilişim dünyasının üretim araçları, çocuklarımızın çevrelerine daha meraklı gözlerle bakmasına ve karşılaştıkları akıllı teknolojileri sorgulamasına neden olacaktır. Tetiklenen merakları ve sorgulama becerileri sayesinde ileride hangi mesleği icra ederlerse etsinler hayata daha inovatif bakma becerisini kazanmış olacaklardır.

"Yeni nesillerin erken yaşta "bilişimle üretim" ve "estetik"becerilerini kazanmaları yönünde en etkili ve en büyük bütçeli eğitim ar-ge kuruluşu Bilişim Garajı ile İstanbul'un merkezinde uluslararası üst seviye niteliklere sahip Dünya Çocuk Akademisi işbirliği okul öncesi eğitime bambaşka bir vizyon katmayı hedeflemektedir. Okul öncesi eğitiminin en önemli isimlerinden İtalyan Eğitimci Montessori'nin ifadesiyle "dönemin üretim araçları" ile oynamalarına izin verdiğimiz çocuklar aslında oyun oynamıyor "kendi işlerini yapıyorlardır." Bu önemli saptamadan hareketle, okul öncesinde bilişim teknolojilerini çocukların sadece oyun amaçlı kullanmayıp, bunun yanında o teknolojilerle akıllı cihazlar da geliştirebileceklerini anlayabilecekleri bir eğitim modelini DCA'nın Maslak 1453 merkezinde hayata geçiriyoruz."

PROF. DR. SELÇUK ÖZDEMİR - BİLİŞİM GARAJI KURUCUSU