Hergün Daha İyiye

Psikoloji Dünyası

Psikoloji Dünyası

Bugün hepimiz, mutlu huzurlu, dingin düzgün bir yaşamın değerini, geçtiğimiz yıllara göre çok daha fazla hissedebiliyoruz.

Vücut sağlığının değeri tabiiki tartışılmaz. Ama ruh ve zihin sağlığımızın, en az vücut sağlığımız kadar önemli olduğunu hemen hemen hepimiz biliyoruz artık.

Yaşantımızda oluşan, bizi zorlayan olaylara hepimiz başka tepkiler verebiliriz. Farklı dirençlerimiz, kırılma noktalarımız olabilir. O zorluklarla başa çıkmak için, sağlam bir düşünce sistemi ve olanı kabullenip, sonra pozitif çözüm arayan güçlü bir psikolojik yapı en değerli anahtarımız olacaktır. Aslında, iyi gözlem, zaman ayırma, dikkatli dinleyebilme, sabırla konsantre olarak, karşımızda ki her bireye destek verebiliriz...

Bugün dünyanın bir çok ülkesinde, yüzlerce, binlerce psikoloji bölümü mezunları, uzman klinik psikologlar görev yapıyorlar. Eski yıllarda, bilgisine başvurmak için biraz zorluk hissederek kapısını çaldığımız psikologlar, artık hepimiz için, daha çok ruhsal sağlık, daha bilinçli davranış metodları, önerileri demek oluyor.

Kurumlarda, okullarda, belli bir çalışan sayısının aşıldığı ortamlarda uzman psikolog bulundurmak artık mecburiyet oldu. Bireysel ruh sağlığımızın, takım oyununun, toplum psikolojisinin giderek değer kazanması tabii ki mutluluk verici bir gelişme.

DCA da, çocuklarımızın özgüvenlerinin yüksek olması, sormaktan çekinmemeleri, rahat olmaları, yarışmalarda kazanmak kadar da kaybetmenin oyunun kuralı olduğunu anlamaları dengeli bir gelecek için çok değerli. Yaşları gereği, bu ve benzeri konularda, kontrolde zorlandıkları, desteğe ihtiyaçları olduğu anda, uzman psikoloğumuz, çocuk gelişim uzmanımız her zaman yanlarında olacaklar...

Sizlerle de paylaşılacak sohbet toplantılarının yanı sıra, haftalık bültenler ile var olan bilgiyi, deneyimleri paylaşmaktan, yaşama, çocukların gelişimine daha çok dikkat, deneyim ve kalite katmaktan büyük mutluluk duyacağız.

Çocuklar; Yol Arkadaşlarımız ve Psikolojik Yaklaşımımız

Psikoloji alanında son yıllarda yapılan araştırmalar, okul öncesi dönemin çocuklar için önemli bir fark yarattığını ortaya koymakta. Özellikle erken çocukluk dönemi, beyin gelişiminin en hızlı olduğu süreçtir. Çocuğun dış dünya ile etkileşimi sonucunda beyinde oluşan sinaps adı verilen bağlantılar, çocukların hayat boyu öğrenme kapasitesini ve psikolojik iyi olma halini etkilemekte. Anaokuluna başlama süreci çocuklar ve ebeveynler için yeni bir dünyaya atılan ilk adımdır. Bu süreç çocuklarda çeşitli değişiklikler yaratmaktadır. Bu süreçte çocuğun desteklenmesi bizim için çok değerlidir. Her çocuğun ihtiyacı biriciktir ve bu ihtiyaca uyumlanarak, çocuğun sinyallerini takip etmek bizim için kritik öneme sahip bir değerdir.

Bu bakış açısı kapsamında;
  • Çocuklarımız, okula adımını ilk attığı andan itibaren, güvenli bağlanmanın gereklerinden olan koşulsuz sevgi ve kabul ile birlikte kapsayıcı bir şekilde yaklaşmaktayız.
  • Sadece akademik bir eğitim değil, gelişim psikolojisi ile birlikte psikolojik esnekliğe önem vererek, çocukların duygusal zekalarına yatırım yaparak ilerleriz.
  • Bu bağlamda gelişim dönemi özelliklerini bilip, her çocuğa bireysel veya grup içinde öğrenmeyi destekleyici çalışmalar planlarız. Bu çalışmaları planlarken akademik yayınları ve güncel bilgiyi takip ederiz.
  • Okul psikoloğumuz eşliğinde çocukların gelişimsel süreçleri "bilişsel, psikomotor, dil, sosyal-duygusal, öz-bakım" alanlarında ayrı ayrı gözlemlenir ve takibi yapılır. Buna ek olarak dans, müzik gibi ilgi alanlarını keşfedip, gelişim takibi raporlarını aile ile paylaşırız.
  • "Kuşlar uçar, balıklar yüzer, çocuklar oyun oynar" mottosu ile birlikte, oyunda ilişkilerimizi güçlendirip, oyunla gelişiyoruz ve öğreniyoruz.
  • Pozitif disiplin kapsamında ödül ve ceza gibi dışsal motivasyonlar değil, çocuklara değerler sistemini, iç görü oluşturacak şekilde oyunlarımızla destekliyoruz.

Bunlara ek olarak ekip ruhu ile ebeveynler ile çalışmalar gerçekleştirip, çocuklar ile çalışmanın heyecanını her gün tazeleyerek öğrenmeye ve öğretmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda ebeveyn ihtiyaç dahilinde her zaman bize ulaşabilir ve okul tarafından çocuk hakkındaki bilgiler, güncel olarak ebeveyn ile paylaşılır.

DCA ekibinde öğretmenlerimizin de psikolojik ihtiyaçlarına göre uyumlanma gösteririz. Bu kapsamda yaptığımız öğretmen çemberlerinde bilgilerimizi paylaşıp, hep birlikte gelişiriz. Kurum içinde öğretmenlerimizin ihtiyacını gözetirken, ailelerden aldığımız geri bildirimler ışığında, çeşitli konularda eğitimler düzenlenir. Okul psikoloğu, düzenli olarak öğretmenlerle bilgi alış-verişinde bulunup, öğretmenlerin psikososyal gelişimlerini desteklemektedir. Ebeveyn- öğretmen- psikolog üçgeni ile çocuğun her aşamada desteklenmesi amaçlanmaktadır. Bu bütüncül yaklaşımın, bir vücudun organları gibi uyumlu ve hayati bir önemi vardır.

DCA'da, okul öncesi çocuğunun en önemli psikolojik ihtiyacı olan görülme ve duyulma ihtiyaçlarını karşılama odaklı etkinliklerin yanı sıra, çocuğun ihtiyaçlarının eşsizliğine odaklanan bir psikolojik yaklaşım uygulanmaktadır. Çocuklarımızın potansiyellerini keşfetmek ve psikososyal gelişimlerini en sağlıklı şekilde desteklemek için tüm enerjimizle sizi bekliyoruz!