Blog

Çocuklarda Okula Alışma Süreci ve Öneriler


Değerli Ebeveynler; Yeni bir eğitim yılına başlarken, okula uyum süreci nasıl olmalıdır, neler yapılmalıdır sizlerle paylaşmak istiyorum;

Çocuğun anaokuluna başlama yaşı önemlidir. Fakat tek dikkat edilmesi gereken nokta bu değildir. Her çocuk farklıdır ve biriciktir. Farklı gelişim gösterir, olaylara farklı tepki verir, farklı ailelerde ve kültürlerde yetişmiştir. Bu sebeple çocuğa göre anaokuluna başlamaya hazır olma yaşı değişir. Anaokuluna hazır olan çocuklar uyum sürecini kolay atlatırlar. Okula başlamadan önce duygusal ve fiziksel hazırlık yapmak önemlidir.

Peki ya bu hazırlıklar nasıl olmalıdır?
  • Okula başlamadan önce anne ve baba çocuğa okulda neler yapılacağını, okulun nasıl bir yer olduğunu uygun ve açıklayıcı bir dille anlatmalıdır.
  • Okul ile ilgili alışveriş çocuk ile beraber yapılabilir.
  • Eğer öğrencinin evdeki kuralları ve rutinleri okuldaki kurallarla uyuşmuyorsa, 1 hafta veya 10 gün önceden evdeki kurallar okuldaki kurallara uyarlanmalı ve yavaş yavaş okula benzer rutinler oluşturulmalı ki öğrencinin hayatında bir anda birden fazla değişiklik olmasın. Bu çocuğu rahatlatacaktır. Kuralları ve rutini olmayan çocuğa ise bir an önce yavaş yavaş rutin oluşturulabilir. Örneğin uyku saatleri okul ile uyuşmuyorsa evde uyku saati değişikliği yapılabilir.
  • Okula başlama zamanında ebeveynin ve çocuğun stresli olmadığı bir dönem seçilmelidir. Hastalık durumunun olmaması gerekir.
  • Ebeveynlerin de çocuklarının okula başlayacağını kabul etmiş olması gerekir. Duygusal anlamda çocuğun okula gideceğini kabullenmiş bir ebeveyn ve çocuk, okula daha kolay uyum sağlayabilir. Ebeveyn çocuktan ayrılmaya önce kendi ikna olmalıdır. Bu nedenle ebeveynin tutarlı bir tutum sergilemesi ve net olması çok önemlidir ve bu çocuğa da yansır.
  • Anaokulu çocuğun gerçek hayata adım attığı ilk basamaktır. Bu ortama çocuğu yavaş yavaş uyumlandırmak önemlidir. Bu sebeple oryantasyon süresi kısa zamanlı sürelerle başlamalıdır. Aşamalı bir şekilde süre artmalıdır. Çocuk, öğretmeni ve arkadaşları ile bir bağ kurduğunda bu süre arttırılmalıdır. Her çocuk farklı olduğu gibi uyum süreçleri de farklı olabilir. Çocuk bu süreçte zorlanmamalı ve korkutulmamalıdır.
  • Oryantasyon sürecinde ebeveynin mutlaka kapıda beklemesi ve verdiği sözleri tutması önemlidir. Çocuk okula bırakıldığında ebeveyn gizlice kaçmamalıdır. Çocuğa durum açıklanmalıdır. Çocuk okula ilk geldiği zaman ebeveynle vedalaşmalar uzun tutulmamalıdır.
  • Oryantasyon süreci, çocuğun mutlu olduğu zaman diliminde sonlandırılmalıdır. Çocuğun mutlu ve keyifli bir şekilde okuldan ayrılması önemlidir.
  • Çocuk akşam eve geldiğinde gün içinde anaokulunda yaşadıkları ailecek konuşulmalı ve çocuğun duyguları bastırılmamalıdır. Çocukla ebeveynler mutlaka zaman geçirmelidir. Evde öğretmeni ve arkadaşları ile ilgili sohbet edilmelidir.
  • Öğrenci ilk gün uyumak yemek yemek istemeyebilir. Bunlar gayet normal süreçlerdir. Çocuk okula uyum sağladıktan sonra düzene girmesi beklenir.

Rehberlik birimi olarak bizler, dönem boyunca öğrencilerimizin gelişimsel takibini yaparak öğrencilerimizin gelişimlerini destekleyeceğiz. Bu süreçte bizimle iş birliği içinde olmanız çok önemli ve değerli.

Yeni eğitim öğretim yılının sağlıklı ve mutlu geçmesini diliyoruz.

TUBA ÇAKIRTAŞ

Çocuk Gelişimci