Blog

Mahremiyet Eğitimini Evde Nasıl Destekleriz?


Mahremiyet Eğitimini Evde Nasıl Deskleriz?

Mahremiyet eğitimi özellikle okul öncesi dönemde önemli bir yere sahiptir. Çocuklarımızın, ilk öğrenmelerini yaşadığı çocukluk çağı dönemidir. Bu nedenle bu dönemde cinsel sınırların temelleri atılmalıdır. Bazı ebeveynler nasıl açıklayacaklarını bilemediklerinden bu konuyu ileri yaşlara bırakma eğilimindedirler.

Çocuklar ile mahremiyet eğitimi kapsamında, özel bölgeler ve bu bölgelerin farkına varıp gerektiğinde sınır çizmeyi öğrenmesi, başkalarının özel bölgelerine saygılı davranması gibi konular hakkında yaşına uygun şekilde konuşulmalıdır.

Çocuklar ile bu konular nasıl konuşulmalı?

Bu konular konuşulurken çocukta korku yaratmadan konuşulmalıdır. Konuyu destekleyen hikaye kitaplarından yararlanabilir.

İki yaşından itibaren özel bölgelerin isimleri çocukla zaman zaman paylaşılmaya başlayıp farkındalık oluşturulabilir. Özel bölgeler, ağız (dudak), göğüs, bacak arası ve kalça olmak üzere dört tanedir.

Bu bölgelerin özel olduğu, çocuk istemediği zaman kimsenin dokunamayacağı çocuk ile çalışılmalıdır. Bu konu çocukla prova yapılabilir. İstemediği zaman “Hayır, bana dokunmanı istemiyorum” gibi cümleler öğretilebilir.

Bu alanlara, anne- baba haricinde anneanne, babaenne ve dedelerin mecburiyet halinde dokunabileceği çocuklara öğretilmelidir.

Dokunuşlar, iyi dokunuş ve kötü dokunuş olarak anlatılmalıdır. İyi dokunuşlar; anne ve babanın sarılması, yardımcının banyo yaptırması, öğretmenin üzerini değiştirmesine yardım etmesi, köpek veya kedinin çocuğu sevmesi şeklindedir. Kötü dokunuşlar, çocuğu rahatsız eden ve tanımadığı insanlar tarafından yapılan davranışlar şeklindedir.

Mahremiyet Hakkında Konuşun

Yetişkinler için bedensel sınırlar koymak daha kolay iken çocuklar için durum böyle değildir. Bu nedenle, çocuk ile dönem dönem mahremiyet hakkında konuşulmalıdır. Çocukların güvendiği bireyler tarafından cesaretlendirilmesi, kendi sınırlarını çizmeleri konusunda destek olunması hayati önem taşımaktadır.