Blog

Sevdiği Etkinliklerden Ayrılmakta (Geçişlerde) Zorlanan Çocuklar için Birkaç Adım


Okul öncesi çocukların uyum becerisi gelişmiş olması beklenir ancak zaman zaman etkinliklerden ayrılmak ve diğer etkinliğe ya da mekâna geçiş yapmak onlar için oldukça zor olabiliyor. Dolayısıyla bakım verenlerin gerekli olan bu geçişleri kolaylaştırmaları gerekmektedir. Bunun için bir etkinlikten diğerine aceleyle sıçramak yerine, çocuklara geçiş için yeterince zaman verilmesi önemlidir. Bu geçişlerde zorlanan çocuklar için bakım verenlerin uygulayabileceği birkaç adım aşağıda sıralanmıştır.

  • BİLİŞSEL HAZIRLIK

Etkinliğe başlamadan önce ne kadar süre bu etkinliğin süreceğini belirtmek, zaman kavramını anlamayacak çocuklar için ise saat üzerinde yelkovan ve akrep hareketleriyle somutlaştırmak önemlidir. Daha sonrasında ne yapılacağı bilgisi de verilmelidir. Böylelikle çocuğu bilişsel olarak geçişe hazırlamış oluruz.

“Uzun olan çubuk 12’nin üzerine geldiğinde televizyonu kapatıp yemeğe geçeceğiz.”

  • SON DAKİKALARI FARKINA VARMASINI SAĞLAMAK

Etkinliğin sonuna yaklaşırken, öncelikle son 10 dakika kaldığının daha sonra son 5 dakika kaldığının bilgisini vermek çocukların ayrılık vaktinin geldiğini kabul etmesini ve sindirmesini kolaylaştıracaktır.

“5 dakika sonra oyun saati bitiyor dilersen yavaş yavaş oyuncaklarını toplamaya başlayabilirsin.”

  • SON BİR MÜZİKLE VEDA RİTÜELİ

Birlikte veda müziği kararlaştırılıp etkinlik bitiminde onu dinleyip dans ederek etkinlikten ayrılma gerçekleştirilebilir.

  • SEÇENEK SUNMAK

Etkinlikten ayrılmakta zorluk çeken çocuğa seçenek sunmak bu seçeneklerden birini yapmak zorunda olduğunu hissettirecektir ve seçtiği seçeneğin kendisi için en iyisi olduğunu düşünecektir. Seçenek sunarken ses tonumuz yumuşak ama net olmalıdır.

“Oyun oynama saatin bitti, oyuncaklarını tek başına mı yoksa birlikte mi toplamak istersin?”

  • OLUMLU GEÇEN GEÇİŞLERDE TEŞVİK ETMEK

Etkinlikten ayrılmakta zorluk çekmediği zamanlarda teşekkür etmek, iltifatta bulunmak teşvik etmek adına önemlidir. Böylelikle bir sonraki geçiş için güzel davranışı pekiştirmiş oluruz.

  • KARARLI VE İSTİKRARLI DAVRANMAK

Başta belirttiğiniz süreye her koşulda sadık kalmak, kararlı ve istikrarlı davranmak önemlidir. Çok küçük bir esnemeyi bile çocuklar fark edip kullanacaktır.

CEREN ŞENEL

Uzman Klinik Psikolog