Blog

Sürülebilir Kremalar


Sürülebilir kremalar çocukların kolay kolay vazgeçemediği bir tatlı veya kahvaltı alternatifi olabilir. Maruz bırakıldıkları reklamlar ve yönlendiriciler dolayısıyla sürekli akıllarına bir şekilde işlenen bu ürünlerin sağlıklarına uzun zamanda zararları belirgindir. Bu bültende size önce markette satılan bu ürünlerin zararlarından bahsedeceğim ve rafine şekersiz, evde kolayca hazırlanılabilen, sağlıklı alternatifler önereceğim.

Tabi ki çocukların diyetine sürülebilir krema eklemek zorunda değilsiniz. Hatta eklememeniz ve ona alışmamaları en doğrusudur. Büyüdüklerinde ve beslenmeleri kendi sorumlulukları haline geldiğinde sürülebilir kremaları aramamaları ve tüketmemeleri için doğru bir adımdır bu. Fakat eğer bu ürünü direk yasaklarsanız, özgürlüğünü ve etrafındaki dünyayı yeni keşfeden çocuk meraktan denemek siteyebilir ve sırf ebedevyni izin vermediği için dışarıda ürüne ulaştığı anda normalde evde yese yiyeceğinden daha fazla tüketebilir.

En popüler kakaolu fındık kremasının verilerini baz alarak açıklamalarımı yapacağım. İçeriği 23% Palmiye Yağı, 8% Kakao, %8 Süt Tozu, 55% Şeker olarak belirtilmiştir.

Ürünün en tehlikeli kısmı palmiye yağıdır. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yapılan araştırmalar sonucunda bir rapor hazırladı. Raporda palmiye yağının, diğer yağlara oranla daha kanserojen olduğu ifade edildi.

Zararlı bulduğumuz ayçiçek yağının içerisindeki doymuş yağ asidi oranı %7 iken palm yağında bu oran %44,3dür. Palmiye yağının mutfaklarımıza veya yediğimiz yemeklere girebilmesi için bir çok rafine işlemden geçmesi gerekiyor. Bu sebeple uzmanlar,bütün faydalarının önüne geçen zararları olduğundan dolayı bütün faydalı besin değerlerini bu işlemlerde kaybettiğini ve sindirimi zor bir yağa dönüştüğünü söylüyor.

Palm çekirdeği yağı kolestrol içermez ancak, içerisinde yüksek doymuş yağ asitleri damarlada birikerek plak oluşturup kalp hastalığı riskini artırabilir.

Yapılan çalışmalar doymuş yağların kolestrol ve kalp hastalıkları riskini önemi derecede arttırdığını ortaya koyuyor. Bu sebeple bağışıklık sistemi üzerinde de oldukça olumsuz etkileri vardır. İçerisinde yüksek olarak bulunan doğmuş yağlar ve içerdiği yüksek kalori sebebiyle palmiye yağı içeren ürünlerin kilo aldırma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ve obeziteye yakalanma riskinin daha fazla olduğuna dair çalışmalar mevcut. Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) yaptığı açıklamayla palmiye yağının 200 dereceden yüksek ısılarda rafine edilmesi halinde, diğer bitkisel yağlardan daha çok kanserojen madde ortaya çıkarttığını duyurdu.

Henüz yağın kullanımı ile ilgili bir kanun çıkmamsa da Avrupa Birliği içerisinde palmiye yağı buluna ürünlerin paketlerinde, bunun açıkça yazılmasına dair bir yasa bile çıkardı.Vücudumuzda sebep olabildiğini sağlık zararları dışında palmiye yağının üretilebilmesi adına doğaya ciddi anlamda zararlar verilmektedir.

Kakao ve süt tozu bu ürünün daha masum kısımları olsa bile çocukların bunlara da alışmamasını isteriz.

Süt tozunun içerisinde bulunan melamin bileşeni karaciğer yağlanmasına yol açıyor. Süt tozu kadınlarda özellikle dolaşım sistemini bozarak selülit oluşumuna sebep oluyor. Bunun dışında krema içerisindeki doymuş yağlar nedeniyle vücutta karaciğer yağlanması ve bölgesel yağlanmaya yol açıyor

Kakao yüksek oranda kafein içerir. Bu yüzden fazla tüketildiğinden sinirlilik, anksiyete, migren ağrısı, aşırı idrar, uykusuzluk ve yüksek nabız gibi sağlık sorunlarına neden olur. Ayrıca hamile ve emziren annelerin tüketmeden uzmanlarına başvurmaları gerekir.

Şeker, yüksek şeker oranı korkutan bir ürün olan sürülebilir kremalar çocuklarda obezite, tip 2 diyabet,insülin direnci,şeker bağımlılığı hatta retinopati kadar ciddi sorunlara sebep olabilir. Rafine şeker kullanımı aileler tarafından kontrol altında tutulmalıdır.

Bu sürülebilir kremaları rafine şeker içermeyecek bir şekilde evde yapabilmemiz mümkündür.

Tercihinize göre yağlı tohum seçimini yapıp (badem,fındık,fıstık,kaju vb) hindistancevizi yağıyla blenderda çekerek istediğiniz kıvama gelene kadar bal, kakao, hurma gibi yoğunlaştırıcı ve rafine şeker içermeyen doğal tatlandırıcılarla istediğiniz tada gelene kadar harmanlayabilirsiniz. Kremanız hazırlandıktan sonra bir borcamda buzdolabında 2 haftaya kadar saklayabilirsiniz. Servisten önce yaklaşık 10 dk dışarıda tutmanızı tavsiye ederim. Hindistan cevizinin içindeki yağ asitlerinin bağlanma şeklinden dolayı oda sıcaklığında sıvı haline gelir,buzdolabında sert şekilde muhafaza edilir.

Sonuç olarak çocukları bu kremalardan uzak tutmak bilişsel gelişimleri için çok doğru değildir ve sağlık hem fizyolojik hem mental bütünlük olarak tanımlandığından dolayı onları akranlarının sevdiği bir besinden mahrum bırakmak onları üzecektir.Bu nedenle alternatif çözümler üreterek kontrollü şeker tüketimine dikkat etmek gerekmektedir.

 

DCA Gastro