Blog

Üstün Zekalı Çocuklar İcat Çıkarıyor


Yaratıcılıklarını ortaya çıkarıyorlar...

Bilişsel becerilerin birçok alanında (dil, matematik, muhakeme, analiz, sentez vs.) geçerli ve güvenilir testlerde, sürekli ölçümlerde IQ'nun 130 ve üzerinde olması durumu "Üstün Zekâ" olarak tanımlanır. Üstün zekalı çocukların potansiyellerini ortaya koyabilmesi için, "üstün zekâ" kavramının aileler ve öğretmenler tarafından anlaşılması önemlidir.

Türkiye'deki öğrenci nüfusunun yüzde ikisi üstün zekâlı çocuklardan oluşuyor. Tüm Üstün Zekâlılar Derneği (TÜZDER) bu çocukların yaratıcı tarafını ortaya çıkarmak için özel çalışmalar yapıyor.

Atölyede İcat Yapılıyor

Derneğin çocuklarla ilgili oldukça yenilikçi çalışmaları var. Devlet okullarındaki standart müfredatla eğitim almak zorunda kalan bu çocuklara özel eğitim imkânı sunuyor ve kendilerini geliştirmeleri için özel atölye çalışmaları düzenliyor. Hafta sonları düzenlenen bu çalışmalar kapsamında 12 farklı atölye kuruluyor. Robot, hızlı okuma teknikleri, matematikle yaşam, zekâ oyunları, sıra dışı düşünme becerileri, astronomi, uzay ve gen bilimleri gibi çalışmaların yapıldığı her bir atölyede 12'şer öğrenci 3 eğitmen tarafından eğitiliyor.

Çocuklar bu atölye çalışmalarında kendi tasarımlarını yaparak icatlarda bulunuyor. İçlerinde kahve getirip götürmesi için bir robot kurgulayan da var, çok kullanımlık çocuk bezi yapan da... Üstün zekâlı çocukların en büyük dezavantajı okul ortamında uyumsuz ve çoğu zaman başarısız kabul edilmeleri. Üstün zekâlı çocukların tespiti için öğretmen eğitimi çok önemli. Kendilerini geliştirebilmeleri ve yeteneklerini kullanabilmeleri için okulda veya okul dışında uygun ortam sağlanmalı.

Tam da bu noktada TÜZDER öğretmen ve ailelere de ışık tutmak için Zekâ ve Akıl Oyunları Eğitici Eğitimi, Zihin Haritaları ve Hafıza Teknikleri Eğitimi, Anlayarak Hızlı Okuma gibi farklı konularda üniversitelerle protokoller yaparak eğitim programları açmış. İsteyen bu eğitimlere katılarak donanım sahibi olabilir. Atölye sayesinde çocuklar teorik bilgilerin soğukluğundan sıyrılıyor ve bir ürün ortaya koymanın tadına varıyor. Eğitim sürecinde tamamen aktif oldukları için öğrenme istekleri hiç sönmüyor.

Ayırt Edici Özellikler
  • Erken yürüme
  • Erken konuşma, gelişmiş dil
  • Yüksek enerji ve hareket düzeyi
  • Okuma ve bilgiye ilgi
  • Gelişmiş bellek
  • Özerklik
  • Duyarlılık

En önemlisi çocukların kendi benliğini bulması, yeteneklerini kendilerinin keşfetmeleri ve kendileri için doğru olanı zorlanmadan seçebilmelerini sağlamaktadır.

Çok kullanımlık bebek bezi tasarladı

Göktürk Aytuğ 6 aylıkken konuşmaya, 2 yaşındayken okumaya başladı. Ailesi önceleri bu erken gelişmeleri engellemeye çalışmış. Hatta okula başladığında sıkılmaması için okumayı unutturmaya bile çalışmışlar. Ancak bu çabaları uzun sürmemiş. Okuldaki matematik işlemlerinin kısa yolunu öğretmeninden bile önce bulup ona taktik vermeye başlayınca zekâsı keşfedilmiş. Bugünlerde uzay atölyesinde fırlatılmasını tasarladığı bir roket ve çok kullanımlık bir bebek bezi tasarladı. Annesi "Sıra dışı kitaplar okuyor. Sürekli araştırıyor. Sorgulamayı asla bırakmıyor" diyor.

Ucuz maliyetli robot tasarladı

Genar Tuncer de Aytuğ gibi 12 yaşında. Daha küçük yaşlardayken içine kapanık ve farklı bir çocukmuş. Bu durum aileyi Rehberlik ve Araştırma Merkezi'ne yönlendirmiş. Orada yapılan testler sonucunda Genar'ın üstün zekâlı olduğu tespit edilmiş. Sonrasında Amerika ve İngiltere konsolosluklarına yaptıkları başvurular sonucunda ailecek oturum izni almış fakat gitmemişler. Genar, elektrik elektronik ve robotik ile yakından ilgili. Bugünlerde ev içerisinde kendilerine içecek getirip götürebilmesi için tasarladığı, ucuz maliyetli robot çalışması var.